Online tárhelyek – Dropbox és a többiek

A blog elköltözött. Ez a bejegyzés is és az összes többi is megtalálható a http://pctamogatas.blogspot.com oldalon. A hasonló témájú bejegyzések többek között a “internet” címkével vannak megjelölve az új blogon is. A költözés okáról itt írtam néhány gondolatot. Az új bejegyzéseket ezután teljes terjedelemben az új blogon lehet olvasni, itt csak ízelítőt és linket hagyok. Köszönöm az eddigi és remélhetőleg a jövőbeni látogatást is!

-mono- ******************** Online tárhelyek Dropbox és a többiek Dropbox felsőoktatási email címmel dupla tárhely. Cloud, online adatok, biztonság, paranoia, mentés készítés, pendrive elvesztés. Szempontok és kérdések. Vajon kell-e nekünk online tárhely? Nekem mindenképp. Biztonságos? Kiadjam idegeneknek a fájljaimat? Nyilván nem a PIN kódjaimat tartom ott, viszont általános dolgokra (doksik, bizonyos programok telepítő fájljai), amit egyébként pendrive-on hurcol az ember, teljesen jó. (Egyébként is az összes free email szolgáltatónál lévő adataink, leveleink, csatolt fájljaink -Google, Hotmail, Yahoo, Freemail- idegen kezekben van…) Az én választásom a Dropbox-ra esett. dropbox-1

    

Egyszerű, kényelmes, van kliens része is, ha szeretjük a praktikus dolgokat (drag & drop, Windows intézőbe beépülő Dropbox könyvtár), de böngészőből is elérhető, ha bárhol kellenek a fájlok (így tehát nem függ operációs rendszertől). Van publikus része, egy kattintással lehet linket generálni adott fájlhoz, így a feltöltött képeket azonnal nézheti, illetve letöltheti a család, az ismerősök, nem kell hosszan magyarázni, hogy hova is kattintsanak. De ezzel a módszerrel könnyedén megoszthatunk fájlokat is. Alapból 2GB tárhelyet adnak ingyen, de MLM:) rendszerben (mindenki hozzon magával még egy, meg még egy embert:)) tagonként kapunk 250MB-ot, így a végén  3GB lehet a tárhelyünk (aki részt vett a tesztelésben, annak 5GB).Természetesen nem csupán online tárhely: amit egyik PC-re másolunk, a másikra (ahol van kliens és be vagyunk jelentkezve)  is szinkronizálódik és vica versa, amit itt törlünk az ott is törlődni fog.

(Ugyanakkor nem törlődik véglegesen. A törölt fájlokat vissza tudjuk állítani, ha mégis kiderülne, hogy nem is azt akartuk törölni. Az ingyenes verzió “csak” 30 napig őrzi a törölt fájlokat, a fizetősnél természetesen nincs korlát.) Fájl méret és kiterjesztés korlát nincs. A klienssel bármekkora fájlt, pl. ISO feltölthetünk, böngészőn keresztül 350MB a korlát. Megszűnik tehát az önmagunknak küldözgetett levél, meg az itt vagy ott felejtett fájl, amit nem raktunk át pendrive-ra, amit meg egyébként is elfelejtünk eltenni:) Sokat nem írnék róla a lényeg ennyi, egyébként is mások sokkal részletesebben megtették már ezt. A Dropbox attól lesz igazi élmény, ha használjuk a portable változatot is. Így észrevétlenül három vagy több helyen (merevlemez munkahely, merevlemez otthon, laptop,  USB-meghajtó, net) tudjuk szinkronban tartani a fájljainkat. De legyünk óvatosak, hsizen vírusokat is teleportálhatunk ezzel a módszerrel! Legyen mindig naprakész a vírusirtónk! Akinek nem tetszik a Dropbox, van alternatíva elég. Aki Windows-t használ, annak ott van akár a Live Mesh is. Filozófia ugyanaz, mint a Dropbox-nál, annyi különbséggel, hogy ha van Windows Live azonosítónk, rögtön tudjuk is használni. Nekem nehézkesebbnek, lassabbnak tűnik, mint a Dropbox, de ízlések és pofonok, no meg a béta állapot. Ez 5GB tárhelyet kínál, csak hogy alapból. Ettől még az adatainkat célszerű menteni akár hordozható merevlemezre is, de azt már nyugodtan ott is felejthetjük a gépünk mellett…

Reklámok

~ Szerző: monostori - 2009. november 20..

3 hozzászólás to “Online tárhelyek – Dropbox és a többiek”

 1. http://www.4shared.comSzintén online felület, 10GB tárhely, megosztható a tartalom.

 2. Tiszteletre méltó kapacitás:)Annyi a különbség, hogy a Dropboxnál nincs fájl méret korlát a 4shared esetében 200MB.Ez mondjuk csak ritka esetben számít, de mondjuk ISO fájlnál igen.De a 10GB az nem semmi:)

 3. Én az Adrive – ot és a Comodo – t használom. Lenne ezekkel kapcsolatban egy kérdésem:
  Adrive – ra magáncélra filmeket és sorozatot töltöttem fel. Privát mappában van, nincs megosztva. Törölheti ezeket a rendszer ( pl. szerzői jogok megsértése miatt ) vagy biztonságban vannak a tárhelyen?
  Comodo – nál pedig úgy tudom, hogy egy év után ismét aktiválni kell a számlát, az ingyenes verziónál. Ha újra aktiválom, akkor az addig feltöltött adataim elvesznek?
  Ezekre a kérdésekre keresem a választ, de sajnos sehol sem találom 😦
  Segítsen valaki, könyörgöm!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: