Ingyenes munkaállomás virtualizáció házilag (vékonykliens)

Nem olyan rég megkerestek, hogy van-e reális lehetőség arra, hogy régi, mondhatni elavult gépeket használjanak, de úgy, hogy közben az operációs rendszer legalább Windows XP SP3 legyen irodai csomaggal, és minden olyan szoftverrel, amit manapság a Windows XP-s munkaállomásokon használnak (futhasson rajta erős vírusirtó, adott esetben akár Novell kliens is pl.)  és természetesen ne legyen lassú.

Az volt az elgondolás, hogy valamilyen Linux asztali operációs rendszer fusson a régi gépeken és Távoli asztallal lehessen csatlakozni egy erősebb gépen futó, virtualizált Windows XP-kre.
Akkor csak elvben tudtunk róla beszélni, hogy valószínű működne a dolog, ha egy PC-t telepakolnának RAM-mal és HDD-vel, gyors processzorral.
Így igazából egyetlen gépre kellene költeni, a többi régi, elavult PC-t viszont mint vékonyklienst lehetne használni.
Hátránya az elgondolásnak, hogy egy hardver hiba esetén jó eséllyel megállna az összes kliens, hiszen minden virtualizált XP egy gépen fut.
Mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat.
Természetesen ez sufni tuning, hiszen erre hivatalos, fizetős megoldások vannak (pl. VMWare, Microsoft, Citrix), de adott esetben az ötlet és legfőképp a költséghatékonyság mégsem ördögtől való (pl. vidéki alacsony költségvetésű könyvtárak, közösségi házak, stb. esetében).

Teljes bejegyzés: http://pctamogatas.blogspot.com/2010/11/ingyenes-munkaallomas-virtualizacio.html

Reklámok

~ Szerző: monostori - 2010. november 17..

2 hozzászólás to “Ingyenes munkaállomás virtualizáció házilag (vékonykliens)”

 1. Üdvözlet Mindenkikenk!

  A termék fejlesztője, forgalmazója csak a Microsoft liencelés politikájára nem hívja fel a figyelmet. Ennek lényege, hogy egy Windows desktop rendszerre egyidőben legfeljebb egyetlen felhasználó jelentkezhet be. Ha ennél többt szeretne a felhasználó, akkor kiegészítő licencet kell vásárolni a termékhez.
  Szerverek esetében tényleg megtakarítható a terminal kiszolgáló költsége, ami jelentős, de a Windows Server CAL nem. Ezt minden esetben meg kell vásárolni, mivel a felhasználók authentikálnak a kiszolgálón. Ezt nem helyettesíti a terminal kiszolgáló licence. Kötelező add-on.

  Barna

  • Kedves Barna!

   Köszönöm, hogy ezt leírtad. Most már eszembe jutott, és meg is fogom keresni azt, hogy a VMWare elég lazán kezeli (tájékoztatás szempontjából) a licenc kérdést. Ráadásul, amit te is írtál az MS munkaállomásra való csatlakozásról is megszívlelendő. Ennek is utánanézek és belinkelem a megfelelő hivatkozásokat.

   üdv,

   -mono-

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: