Sony VAIO boot probléma

Hétfőn reggel egy email várt a postafiókomban: valakinek nem indult el a Sony VAIO mini (11,1″-os) laptopja.

Szerencsére az adatai nagyjából hozzáférhatőek voltak azon a mentésen, amit az általam javasolt USB-s 2,5″-os 250GB-os Transcend StoreJet HDD-re mentettünk ki korábban, mivel ilyen esetre MINDIG számítani kell. Épp csak akutan nem tudta ellátni a munkáját a VAIO hiba miatt.

A hibaüzenet: operating system not found.

Ez ugye nem Windows XP hibaüzenet, hanem maga a hardver, a VAIO jelezte.

Mi lehet? Egyértelmű hardverhiba.

Ekkortól az volt a kérdés, hogy mekkora a baj? HDD, alaplap?

Annak idején telepítés után készült a partícióról image. Gond egy szál se, ha netán még az operációs rendszer is összeomlott volna rajta a hardver hiba miatt, akkor is javítható. Ha pedig nem a merevlemez adta be a kulcsot, akkor adatot lehet menteni LIVE/RESCUE CD-vel.

Na igen, de jött az igazi kétségbeesés: nem boot-olt a DVD olvasóról. Ismét a kétség: a DVD olvasó szállt el vagy az alaplap, esetleg a HDD elektronika? Visszatöltöttem a gyári beállításokat a BIOS-ban, hátha. Akkortól a hibaüzenet sem volt már, csak a szép VAIO boot logo-ba fagyott gép. Próbáltunk keríteni külső, USB-s egységet, természetesen nem volt.

Nagy nehezen találtunk egyet. Ha külső optikai meghajtóról boot-ol, nyert ügyünk van, mert van image, slim HDD pedig nem egy ritkaság beszerzési szempontból, ha épp az szállt volna el.

Nem boot-olt külső egységről sem…:(

Vajon mi hibásodhatott meg? Nincs mit tenni, szét kell kapni a gépet. Ha kivesszük a merevlemezt és boot-ol CD-ről, akkor a merevlemez elektronikája halt meg. Összes létező csavart kicsavaroz, HDD sehol. Ezekben a mini laptopokban slim HDD van. Jól elrejtve. Az egész alsó burkolatot el kell távolítani, hogy hozzáférjen az ember. Ha pedig már az lekerült, akkor nagyjából mindenhez hozzá lehet férni. Mivel a DVD/RW egységnek elég vacak hangja volt (bár emlékek szerint azt még használta, de hát az emlékek csalnak néha) így az lett lehúzva elsőként.

És láss csodát, a rendszer feléledt. A gép boot-ol, operációs rendszer indul, adatok megvannak.

Reklámok

~ Szerző: monostori - 2009. október 22..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: