Windows XP vs. Ubuntu

A blog elköltözött.
Ez a bejegyzés is és az összes többi is megtalálható a
http://pctamogatas.blogspot.com oldalon.
A hasonló témájú bejegyzések többek között a "
Ubuntu" címkével vannak megjelölve az új blogon is.
A költözés okáról
itt írtam néhány gondolatot.
Az új bejegyzéseket ezután teljes terjedelemben az új blogon lehet olvasni, itt csak ízelítőt és linket hagyok.
Köszönöm az eddigi és remélhetőleg a jövőbeni látogatást is!

-mono-

********************

Windows XP vs. Ubuntu

A Microsoft Windows egyeduralma egyelőre tagadhatatlan.
Jelentős számú szoftvert Windows-ra fejlesztenek, hiszen ha majd’ minden gépen az van, akkor nyilván azt a verziót fogják venni a felhasználók/cégek, amit Windows-ra írtak. Ebből a róka fogta csuka helyzetből nehéz kitörni, és ha valakinek fontos alkalmazásai (könyvelés, mérő műszerek szoftverei, hosszú ideje fejlesztett, frissített, a maguk területén piacvezető szoftverek) Windows-on futnak, az nagy valószínűséggel még sokáig ezt a platformot fogja választani.
Mégis, egyre-másra hallani arról, amikor egész szervezetek térnek át Windows-ról Linux-ra, anyagi megfontolásból.
Bár ez még messze nem elterjedt, de jól jelzi az irányt.
Az én, Ubuntuval történt közelebbi ismeretségem történetét már leírtam korábban.
Most csak néhány gondolatot írnék arról, hogy kinek, miért lehet jó választás ez az ingyenes, teljes értékű operációs rendszer, illetve milyen előnyei, vagy éppen hátrányai vannak a Windows-zal szemben.
Az összehasonlítás a Windows-zal hasonló elvet követ, mint a két, külön kategóriájú digitális fényképezőgép család összevetése korábban.
Tehát igyekszik pártatlan lenni. Elismerve az egyik erősségét, de nem istenítve azt, és vica versa, a másikat sem kikiáltva egyedül üdvözítő megoldásnak az ingyenesség égisze alatt.
Az alábbi gondolatok Mátó Péter klaviatúrájából származnak, a “Windows XP és Ubuntu. Mi a különbség?” című írásának pdf változatából szemezgetve. Azért is idézek belőle, mert nagyon jól lefedi a saját véleményemet, tapasztalataimat is.

 

Windows

Ubuntu

Telepítés: Kényelmes, egyszerű. Kényelmes, egyszerű.
Alaprendszer részei: Alapszoftverek + böngésző.

Alapszoftverek és minden, a munkához és a szórakozáshoz alapvető szoftver.

Eszközök kezelése: Minden eszköz működik, általában a kapott driverek telepítése után, de néhány dolgot már csak a Vista támogat. Minden gyakori eszköz „out of the box” megy, tehát külön telepítés nélkül, rögtön használhatóak. Vannak nem támogatott “fehér foltok”.
Ubuntu alatt problematikusabb eszközök: kombinált nyomtató/scanner/fax, scannerek, webkamerák, bizonyos wifi kártyák, nagyon új eszközök, projector, 12.1-es hangkártyák, stb.
Felhasználói élmény: A Vista már komolyabb felhasználói élményt ígér, de nagyobb teljesítményigényű. Többféle felület, de a Gnome kezd kvázi szabvánnyá válni, a compiz segítségével különleges effektek.
Szoftverellátottság: Kiváló, mindenre alkalmas szoftverek, általában zárt fejlesztésű, pénzes modell alapján.
léteznek ingyenesek is, ezek azonban veszélyeket is hordoznak.
Néhány szabad szoftver is elérhető, pl.: OpenOffice, Firefox, Gimp, Inkscape.
Kiváló, majd mindenre alkalmas szoftverek, nyílt fejlesztésű, ingyenes modell alapján.
Léteznek fizetősek is, pl.: Oracle DB.
Alaprendszer szoftverei: Minimális, szinte csak a böngésző használható. Irodai, grafikai alkalmazások, internet kommunikációs szoftverek, digitális tartalom megtekintésre alkalmas eszközök (hang, video, DVD, dokumentumok).
Szoftverek frissítése: Kutatni kell az új verziók után, megvásárolni, letölteni, és jó esetben migrálni. A rendszer figyelmeztet a frissítésre, automatikusan felajánlja a frissítést, automatikusan migrál.
Hiányzó eszközök:   Az Ubuntu néhány szoftveres fehér foltja:DTP és speciális grafikai alkalmazások, videó vágás, játékok jó része nem fut alapértelmezetten, speciális szakmákat érintő szoftverek.
Kapcsolódás más rendszerekhez: Zárt, sokszor csak önmagával tud “beszélni”.
Más formátumokat csak “állami utasításra” támogat.
Igyekszik minden más rendszerhez kapcsolódni, más rendszerek formátumainak ismerete.
Biztonsági koncepciók: Telepítés után nincs felhasználói azonosítás. Sok dolgot muszáj adminisztrátorként csinálni. Alapvető a biztonsági igény, hiszen szerver területről indult a rendszer. Csak a telepítéseket kell adminisztrátorként végezni.
Titkosítás, védelem: Sok szoftver nem megfelelően biztonságos. Titkosításra külső szoftvert kell venni. Komoly védelmi rendszerek már az alapvető rendszerben is.A rendszer alapvetően támogatja a titkosítást.

Tehát megfelelő szoftvert, megfelelő feladatra.
Lehet fizetős Microsoft Windows-t fizetős Office csomaggal, de lehet spórolni már ez utóbbival is, például az OpenOffice-t használva.
Lehet ingyenes Ubuntu-t ingyenes OpenOffice csomaggal.
Kipróbálásra adott a lehetőség akár Live CD-vel, akár Wubi-val.
A több tízezer forintos irodai csomag (pl. Microsoft Office 2007) megvásárlása előtt érdemes elgondolkodni, hogy kell-e, szükséges-e.

Bármelyik rendszert használjuk is, legyünk toleránsak a másik rendszerrel, a másik rendszer felhasználóival kapcsolatban.
Egyedül üdvözítő megoldás ezen a területen úgy sincs, ahogy ez a fenti összehasonlításból és a tapasztalatokból is nyilvánvaló.

Reklámok

~ Szerző: monostori - 2009. október 9..

2 hozzászólás to “Windows XP vs. Ubuntu”

  1. Csak fanatikus linuxosok ne lássák amit leírtál, mert felhúznak az első lámpaoszlopra. Ugyanis a linux mindenre jó, csak a user túl ostoba, hogy ezt belássa és használni is tudja. Körülbelül ennyi a véleményük magja embertársaik többségéről.

    • Kedves Csaba!
      Két éve csak Linuxot használok, ennek ellenére nem vagyok “fanatikus Linuxos”. Két év alatt a Linux nagyon sokat fejlődött, közben a Vista megbukott. A 7-es Windows-t többen jónak, stabilnak mondják. Elhiszem, de amit én láttam belőle meggyőzött arról, hogy maradjak a Linuxnál. Ennek elsődleges oka az ár, amit fizetni kell érte és a rajta futó programokért. Igaz, hogy az átállás bármely rendszerre gondokkal jár. Ez bőven megtérül, ha megismerjük a rebdszert és megértjük a fejlesztők céljait.
      Fontos, hogy több piacképes op.rendszer legyen amelyek fejlesztik egymást. Mi felhasználók örüljünk az általunk használt programok sikerének és reménykedjünk, hogy a másik rendszer jó tulajdonságai hamar elérhetők legyenek a mi rendszerünkben is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: