Wubi avagy telepítsünk Ubuntut Windowsra

A blog elköltözött.
Ez a bejegyzés is és az összes többi is megtalálható a
http://pctamogatas.blogspot.com oldalon.
A hasonló témájú bejegyzések többek között a “
Ubuntu” címkével vannak megjelölve az új blogon is.
A költözés okáról
itt írtam néhány gondolatot.
Az új bejegyzéseket ezután teljes terjedelemben az új blogon lehet olvasni, itt csak ízelítőt és linket hagyok.
Köszönöm az eddigi és remélhetőleg a jövőbeni látogatást is!

-mono-

********************

 

Figyelem! A Wubi támogatása az Ubuntu 13.04-gyel véget ért!

Ubuntu Linux telepítése egyszerűen, Windowsra

Ha szeretnéd kipróbálni az Ubuntu Linux valamelyik verzióját, de nem szeretnél vele sokat bajlódni , illetve nem szeretnéd véletlen tönkretenni a Windows-os rendszeredet, akkor a Wubi a megoldás.

A Wubit letöltve és elindítva azonnal hozzáfoghatunk egy Linux operációs rendszer telepítéséhez, anélkül hogy túlzottan jártasnak kellene lennünk a számítógépes ismeretekben.
Kockázat nincs, nem kell particionálni, szokatlan paramétereket beállítani. A Wubival történő Linux telepítés semmivel sem nehezebb mint egy szoftver telepítése és ráadásul magyar nyelven történik.

A teljes Ubuntu rendszerünk egy mappába kerül és egy képfájl (image) fogja alkotni. Nem hoz létre partíciót és bootmanager-t, így az eltávolítása sem okoz semmiféle problémát, a szoftvert a hagyományos eltávolítással (uninstall) lehet eltávolítani.

(Klikk a képre.)
wubi

A teljes cikk itt
Egy másik igen részletes cikk pedig itt.

Természetesen a cikk megjelenése óta eltelt egy kis idő, azóta már a 9.04-es Ubuntu is rendelkezésre áll Wubi installként.
Működik Windows 98, 2000, XP, Vista operációs rendszereken is.

Mint fentebb is kiderül, nagy előnye, hogy egyszerű Windows-os programként települ, így egyrészt jó gyakorlás veszélyek nélkül, másrészt a Programok telepítése/törlése menüpont alól Windows-ból adott esetben könnyen eltávolítható.

Megjegyzés:
A Wubi
nem támogatja a telepítéskor a http proxy-t (nem tudja letölteni a telepítő fájlokat).
Így, ha proxy mögött lévő gépre tesszük, előtte le kell tölteni az aktuális UBUNTU desktop ISO fájlt, és elhelyezni abba a könyvtárba, amit a Wubi alapértelmezettként létrehoz a telepítéskor, ahová a wubi.exe-t teszi
.

Reklámok

~ Szerző: monostori - 2009. augusztus 31..

6 hozzászólás to “Wubi avagy telepítsünk Ubuntut Windowsra”

  1. Apró megjegyzések: 1. Nem Windows, még ha azon belül is fut! Ne próbáljuk úgy használni, mint a Windowst, mert csalódunk. A linuxnak más a logikája. Barátságos felülete van és elég hamar megtanulható a linuxozás alapja Ubuntun, de türelem és idő, valamint kíváncsiság és elszántság szükségeltetik.2. Nem kell csodálkozni, hogy ha néha az "új" operációs rendszer pár funkciója nem úgy működik, mintha a "normális" módon telepítettük és optimalizáltuk volna saját igényeink szerint. Mindezeket megelőzően – majd követően is – melegen ajánlott az Ubuntuval foglalkozó honlapok látogatása a felmerülő kérdések és problémák kapcsán. (Emlékeim szerint vagy 2 napom ment el arra, hogy megtaláljam a nyomtatómhoz a meghajtóprogramot és telepítsem. Nem egyszerűen a "NEXT" gomb nyomkodása, ennyit elárulhatok.)

  2. 1.) Nem hiszem, hogy bárki azt gondolná, hogy Windows, hiszen Linux:) Mint minden Linuxhoz, ehhez is kell kalandvágy, de messze nem annyi, mint az alapjául szolgáló Debianhoz, vagy a Fedora-hoz.2.) Ez kimondottan arra való, hogy valaki megismerkedjen az Ubuntuval, tetszik,nem tetszik, stb.Ha valaki komolyabban akar foglalkozni vele, ajánlatos natívan telepíteni.Viszont sokkal jobb és gyorsabb, mint ha Live CD-n próbálná ki valaki.Én előbb kezdtem a natív Ubuntun tanulgatni, immáron két és fél éve, ezért is merem ajánlani a Wubi-t, hiszen ez nem nyúl bele az eredeti Windows-os oprendszerbe.;)

  3. 1. Ültess le egy megrögzött Windows felhasználót a linux elé és rögtön az "Intézőt" (vagy a TC-t), "Program Files" mappát… stb. fogja keresni. Perceken belül idegbajt kap. 🙂 A legtöbben rövid randevú után örökre száműzik a linuxot a gépről. Ezért írtam, hogy ez nem Windows, másként kell kezelni – a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt. Sajna az iskolákban vajmi keveset foglalkoznak a linuxokkal. Meg az is hátrányára van, hogy több tucat verziója létezik. Egyszerű user nem tudja melyik jó neki.2. Egyetértek.

  4. 1.) Igaz. Ezért is javaslom az Ubuntut. Elismerten az egyik legjobb, ha nem épp a legjobban felhasználó barát Linux disztribúció. A legújabb kiadások pedig már barátságosabban kezelik a nyomtatókat is:) (Tárolóból letölti a legvadabb profi fénymásoló, szkenner, nyomtató förmedvények drivereit is.:))Én magam Windows rendszereket terelgetek, reggel ki, délután vissza, sosem vonzódtam a Linuxhoz.De ez az Ubuntu levett a lábamról:)A legjobb az egészben, hogy bármilyen elakadás van, egy kis google és tucatjával jönnek a megoldások. Általában már az első sorokban:)Szóval nekem bejött.Ha ingyenes, felhasználó barát rendszer kell valakinek, akkor Ubuntu.Szerintem.:)

  5. Örömmel hallom, hogy ennyit fejlődött az Ubuntu! A 8.04-hez még manuálisan tettem fel a meghajtót: https://wiki.ubuntu.com/CanonPixmaIP1500 . Ez egy kezdőnek rémálom volt, Win alatt a gyári CD-t csak behelyeztem a lejátszóba és next, next, next…Igaz, ezután semmi gondom nem volt vele, s valóban nagyon könnyen kezelhető és szép rendszer. Néha ugyan megbolondult a Firefox és furán tördelte a betűket, oldalakat netezés közben, de megoldottam – nem nagyon emlékszem már hogyan.Ami sokkal nagyobb gondot tud okozni, az a linuxosok egy bizonyos rétege, aki nagyon "el van szállva" magától, más témája nincs, mint ócsárolni a Windowst és isteníteni a linuxot, továbbá lenézően kezeli a Win usereket. Van belőlük bőven, sajnos.

  6. Mindig azt mondom, hogy megfelelő oprendszert megfelelő feladatra.A legtöbb célra megfelel a Linux (pl. Ubuntu, és még csilli-villi Windows user szemmel is).Ha Windows-os programot használ valaki, mert mondjuk a gépre kötött mérő műszer programja ilyen, akkor nincs alternatíva.Mellesleg, ha a win userek úgy használnák a win-t, mint a linux (nem rendszergazdaként), sokkal kevesebb gondot okoznának maguknak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: